top of page

​STEVIA​​​​​​

Stevia is een zoetstof die puur natuurlijk van aard is en gewonnen wordt uit de plant genaamd Stevia Rebaudiana. Dit is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Brazilie en Paraguay komt, maar nu ook voorkomt in de Verenigde Staten, Midden-Amerika waaronder Mexico en Zuid-Amerika. 

Op 14 november 2011 keurde de Europese Unie het gebruik van deze nieuwe zoetstof goed.

De zoetende eigenschappen zijn afkomstig van de stevioglycosiden die worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de steviaplant. De geoogste planten worden gereinigd en vervolgens worden de blaadjes gedroogd in de zon of met behulp van hete lucht. Nadien worden de steviablaadjes vermalen en behandeld me water, een proces dat lijkt op de infusie van thee. Het eindproduct van dat proces wordt vervolgens gezuiverd en uitgekristaliseerd, waarna Rebaudioside A in zijn zuiverste vorm overblijft.

De zoetstof stevia is in zijn geconcentreerde vorm maar liefst 200 tot 300 maal zoeter dan suiker. Doordat stevia een natuurlijk product is en weinig tot geen bijwerkingen kent, is het zeer geschikt als vervanging voor suiker zonder koolhydraten. De smaak wordt omschreven als zoet met een lichte ondertoon, welke aan zoethout doet denken.

Stevia is dus van nature zoet en bevat geen calorieën of koolhydraten. Het extract ervan is een wonderlijk alternatief voor suiker, dat gebruikt kan worden in het kader van een evenwichtige voeding. Ook is dit uitermate geschikt voor personen met diabetes.

VOORDELEN

De kracht van stevia is veel groter dan die van suiker, dus zijn er maar kleinere hoeveelheden nodig.

Stevia levert geen calorieën.

Er is geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

Het is tandvriendelijk.

Het is hittestabiel en dus geschikt voor bereidingen op hoge temperaturen.

Doordat stevia niet verkleurt bij verhitting, bestaat er geen risico op het bevatten van kankerverwekkende, bruine gifstoffen.

De smaak is uitstekend te combineren met chocolade.

STEVIA-GEBRUIKERS

Vele grote merken laten stevia een rol spelen in hun assortiment. Coca Cola bijvoorbeeld is een van de grootste suikerverbruikers en heeft buiten Europa al jaren frisdranken met steviaextract. Dit bedrijf heeft dan ook een nieuwe, groene reeks geïntroduceerd in hun aanbod: Coca Cola Life. Deze drank is nog steeds de gekende cola, maar het etiket kleurt nu groen, aangezien het product gezoet is met stevia. In Frankrijk bijvoorbeeld kan men nu Fanta Still kopen, dit is een bruisloze variant van Fanta met steviaextract en 30 procent minder suiker. Ook Ice Tea en vele andere bedrijven zijn steviagebruikers.

https://cocacolabelgium.be/gezondheid/verantwoorde-verkoop-en-marketing/evenwichtige-voeding/?gclid=CLPrqrHxgLICFQKGDgodRxUAtQ

http://www.unilever.be/nl/merken/voeding/nieuws/LiptonIceTeaGreenmindersuikernogverfrissender.aspx

 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20130814_00692846

bottom of page